Kategorie


Koszty dostawy



Kurier (przedpłata): 14zł
Kurier (pobranie): 19zł

DARMOWA DOSTAWA OD 500PLN



Tel: 660-466-627








Ceremonialne parzenie herbaty.

 

Jeśli ktoś chciałby samodzielnie odtworzyć rytuał parzenia herbaty lub po prostu jest zainteresowany jego przebiegiem, zapraszamy do lektury.

Czego potrzebujemy?

Stolik herbaciany (tea boat) – tradycyjnie wykonany z bambusa. Jest to element o tyle istotny, że pomaga utrzymać porządek, gdyż przez jego szczeliny do tacy umieszczonej na spodzie odpływa nadmiar płynu podczas zalewania, przelewania i podobnych czynności.

 

 

 

 

 

Czajniczek do zaparzania herbaty – w przypadku herbaty oolong polecany jest czajniczek ceramiczny, ale porcelanowy czy szklany też spełni swoje zadanie. Mistrzowie ceremonii zwracają również uwagę na sposób w jaki z czajniczka wylewa się herbata – czy nie za szybko, czy nie cieknie po bokach, czy strumień jest równy, biorą pod uwagę kształt oraz kunszt wykonania – ale dla nas to już bardziej ciekawostka.

 

 

 

 

Gaiwan – alternatywa dla czajniczka. Jest to większa czarka z przykrywką, na spodeczku. W tym naczyniu można również parzyć herbatę, lecz przelewanie naparu do czarek jest trudniejsze niż z czajniczka.

 

 

 

 

 

Czarki (filiżanki, kubeczki) – najczęściej porcelanowe, bez uszka. Powinny pasować wyglądem do czajniczka i innych naczyń używanych podczas parzenia.

Kubeczki do delektowania się aromatem – porcelanowe, w kształcie walca. Nie jest to element niezbędny, ale korzystanie z nich na pewno dodaje uroku całemu rytuałowi.

 

 

 

 

Cha-hai – naczynie, do którego przelewa się nadmiar naparu z czajniczka (po rozlaniu do czarek) lub przelewa się do niego napar z czajniczka, a z niego do czarek w celu wyrównania aromatu.

 

 

 

 

 

 

 

Miseczka na susz herbaciany – podczas ceremonii herbata nie jest nasypywana do czajniczka z puszki czy oryginalnego opakowania, lecz za pomocą (najczęściej drewnianej) szufelki właśnie z uprzednio napełnionej miseczki.

Przyrządy herbaciane, np. szczypczyki do przenoszenia ogrzanych czarek, wspomniana szufelka/łyżeczka do nałożenia liści herbaty.

Czajnik do zagotowania wody.

I oczywiście herbata.

 

Tak jak w przypadku codziennego parzenia, również parzenie ceremonialne ma wiele różnych wersji, przy okazji których korzysta się z rozmaitych naczyń i przyrządów, niekoniecznie tylko z tych wymienionych powyżej.

Zaczynamy.

Do pustego czajniczka do zaparzania herbaty wlewamy gorącą wodę, a następnie przelewamy ją do czarek, w celu ogrzania. Przed nalaniem herbaty, czarki opróżniamy. Ten etap jest często pomijany.

W ¼ napełniamy czajniczek suszem herbacianym (jeśli wiemy, że listki są mocno zwinięte i po zaparzeniu znacznie się rozwiną, możemy nasypać mniej) i zalewamy wodą 85-95°C. Parzymy około 1 minutę.

Następnie napar możemy wlać do kubeczków do sprawdzania aromatu, a z nich przelać do czarek. W kubeczku pozostanie charakterystyczny zapach oolonga. Herbatę z czarek można już wypić (najlepiej na 1 raz, jeśli ktoś nie zdąży wypić wszystkiego przed kolejnym zaparzeniem, herbata z jego czarki jest wylewana). Napar w czarkach powinien mieć ten sam kolor, dlatego nalewać trzeba dość szybko, bez przejmowania się, że coś się rozleje (dlatego mamy herbaciany stolik). Nadmiar płynu w czajniczku, który nie zmieścił się do czarek, wylewamy.
Można też spotkać się z wersją, że napar z pierwszego parzenia, po nalaniu do czarek, nie jest wypijany, ale wylewany.
Herbata z drugiego parzenia ma najczęściej najlepszy smak. Parzenie powtarzamy do 6-8 razy (aż napar straci aromat), wydłużając czas o 10-20 sekund.
Czyszczenie naczyń, to również element ceremonii parzenia. Najpierw należy usunąć liście z czajniczka, następnie przepłukać go jak i czarki wodą i pozostawić w zaciemnionym miejscu do wyschnięcia.
Dla lepszej wizualizacji całego rytuału proponujemy obejrzeć krótki film.


Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Realizuj zamówienie