Kategorie


Koszty dostawy



Kurier (przedpłata): 14zł
Kurier (pobranie): 19zł

DARMOWA DOSTAWA OD 500PLN



Tel: 660-466-627








Parzenie herbaty oolong.

 

Odpowiednia temperatura wody, precyzyjnie odmierzona ilość herbaty, czas odliczony co do sekundy, pierwsze parzenie, drugie parzenie, cały ceremoniał.

Można sobie pomyśleć "to zbyt skomplikowane, nie potrafię" lub "nie mam czasu".Nie ma czego się obawiać! Okazuje się, że te wszystkie dokładne czynności są tak naprawdę zmienne. Bo ilu znawców, tyle sposobów. A i sama herbata, nawet o tej samej nazwie, jednak pochodząca z innego źródła, może różnić się smakiem i właściwościami.

Poniżej zamieszczamy kilka propozycji parzenia. Ale ostatecznie chodzi przecież o to, żeby nam smakowało. Dlatego każdy może dopasować metodę do swoich potrzeb i upodobań.

W czym?

Wybór naczynia zależy od okazji, chęci i czasu jakim dysponujemy.
Jeśli chcemy zaparzyć herbatę dla większej liczby osób, najlepszym rozwiązaniem jest dzbanek – nie musi to być specjalny dzbanek do azjatyckiej herbaty. Gdy chcemy sami uraczyć się herbatą, wystarczy kubek z siteczkiem. Siteczko dlatego, że zaleca się oddzielenie liści od naparu, gdyż po pewnym czasie może wydobyć się goryczka. Jednak nie jest to regułą, także bez problemu można wsypać liście prosto do kubka.

 

Ile herbaty?

Ilość liści herbaty, jaką powinniśmy użyć do przygotowania naparu może się różnić. Zależy to głównie od naszych upodobań smakowych. Proponowane są dwie proporcje liści do wody: 1:50 lub 1:30.

 

Woda.

Oczywiście najlepszy smak wydobędziemy z herbaty, gdy zaparzymy ją górską wodą źródlaną. Jeśli nie mamy takiej wody, też napijemy się dobrej herbaty, bez obaw. Specjaliści proponują, żeby wodę z kranu odstawić na 24 godziny w celu pozbycia się z niej chloru. Szybszy sposób na polepszenie jakości wody z kranu, to zdjęcie pokrywki czajnika w ostatnich chwilach gotowania.

 

Temperatura wody.

Generalnie temperatura odpowiednia do parzenia herbaty oolong to przedział między 85-100°. Jednak do herbat o niższym poziomie oksydacji (np. Da Yu Ling) zaleca się nieco niższą temperaturę 85-95°. Temperaturę wody można stopniowo obniżać przy kolejnych zaparzeniach.

 

 

 

Czas.

Czas parzenia zależy od tego, którą proporcję liści do wody wybraliśmy oraz od tego ilezaparzeń planujemy zrobić. Jeśli wsypaliśmy 1 porcję liści na 50 porcji wody, wtedy parzymy 3-5 minut. Natomiast jeśli wybraliśmy proporcję 1:30, wystarczy parzyć herbatę ok. 1 minuty (najczęściej zaleca się 50-60 sekund). Jeśli chodzi o kolejne parzenia, to istnieją dwie szkoły. Pierwsza szkoła instruuje, aby każde kolejne parzenie wydłużać o 10-20 sekund. Druga szkoła proponuje skrócić drugie parzenie o 10 sekund, przy kolejnym wrócić do pierwotnego czasu i stopniowo wydłużać czas przy następnych parzeniach.

Ponieważ liście herbaty oolong są grubsze i bardziej aromatyczne niż innych herbat, jedną porcję można zaparzać kilkukrotnie, nawet 6-8 razy.

I parzenie – liście się rozwijają, nie jest jeszcze wyczuwalny pełny aromat. W pierwszym naparze znajduje się najwięcej wartościowych składników.

II i III parzenie – wydobywa się najlepszy smak herbaty.

Ochłoda na lato.

Z herbat wysokogórskich (Da Yu Ling, Alishan i Shan Lin Xi) można przygotować chłodzący napój na letnie upały. Liście tych herbat można zalać chłodną wodą albo zwinięte listki wrzucić do butelki wody mineralnej (najlepiej w proporcji 1:50), a następnie włożyć do lodówki na 4-12 godzin. Niesamowite orzeźwienie!

Ciekawostka

Dla osób, które nie lubią marnotrawstwa, mamy jeszcze jedną ciekawostkę. Wysuszonymi liśćmi z naparów można wypełnić poduszki! Jakie właściwości ma taka herbaciana poduszka? Otóż podobno pomaga zasnąć i zapewnia przyjemne sny.


Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00 zł
Suma 0,00 zł

Realizuj zamówienie